2013. augusztus 12., hétfő

Mark Cotta Vaz: Twilight – Alkonyat kulisszatitkok

Mark Cotta Vaz: Twilight – Alkonyat kulisszatitkok
Oldalszám: 142
Kiadás éve: 2009
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordította: Marczali Ferenc

Stephenie Meyer regénye több mint 30 hétig vezette a New York Times bestseller-listáját. Emellett elmondható, hogy mára világszerte igazi kulturális jelenséggé vált. 2008-ban a Twilight saga első részéből nagysikerű filmet forgattak. Az alapos, gazdagon illusztrált kötet segítségével megtudhatod, hogyan született film az Alkonyatból, ebből az olvasók millióit magával ragadó történetből. Az igényes kiállítású krónikáskönyv bemutatja, miként varázsolta mozivászonra Catherine Hardwicke díjnyertes rendezőnő és csapata Meyer lélegzetelállító világát. Az ismert szerző, Mark Cotta Vaz eddig be nem mutatott fényképek, exkluzív interjúk és személyes beszámolók segítségével kalauzol minket a színfalak mögé. Megismerkedhetünk a rendező, a producerek és a díszlettervezők munkájával, így szinte magunk is részesévé válunk az alkotás folyamatának. A könyvből sok egyéb kulisszatitok és anekdota mellett az is kiderül, hogyan született meg a Cullen család címere, miként forgatták a film legdrámaibb jeleneteit, sőt még az is, hogy miért szikrázik a napsugaraktól olyan csodálatosan a vámpírok bőre. És a film forog tovább... Ne foszd meg magad az élménytől!

Régen velem is megtörtént az, ami sok más tinédzser lánnyal: megszállott rajongója voltam az Alkonyat filmeknek és könyveknek. A lelkesedés azóta többet csökkent, mint azt annak idején gondoltam volna. Azonban nem rajongóként, csak puszta érdeklődőként úgy döntöttem, utánajárok még egy kicsit. Nem is tudom, mi vezérelt, de lehet, hogy az unalom. Tudniillik, iszonyatosan unatkoztam egész nyáron, ezért néha a Twilight-hoz folyamodtam unalomelűzésként. Elolvastam a 4. kötetét és megnéztem az utolsó részt, hogy megkülönböztessem, és rájöttem, hogy bár a film borzalmas, a regény nagyon szép. Abban is vannak hibák, de szerintem Stephenie Meyer bebizonyította, hogy jól ír. A fogalmazás a Breaking Dawn végére rengeteget fejlődött. Per pillanat sokkal inkább a filmről van szó, mint a regényről. Ha muszáj lenne választani, a könyvnél a 4., a filmnél pedig a 2. a „kedvencem”.
Nekem ez az egész igazából nem Belláról szólt, sosem csíptem a csaj búráját, mert szerintem kifejezetten önző. Nem tetszett, amit a fiúkkal művelt, és igazából bárki másról szólhatna a Twilight, nem erről az elcsépelt szerelmi háromszögről. Az én személyes, örök kedvencem Alice és Charlie, de Jaspert, Seth-et és Carlisle-t is bírom, valamint a regénybeli Edwardot. Kár, hogy a végéből a filmben nem hoztak ki valami izgalmasat és drámait. Én azt hiszem, ha az a látványosan remek csata igaz lett volna, akkor helyrehozhatta volna a film a régebbi esetlenségeit. 
Az Alkonyat kulisszatitkai című kalauzban csak az első film forgatásáról van szó, ami azért érdekes, mert így legalább kutathatok, hogy vajon hol is cseszték kegyetlenül el. Fura, ugyanis a feladat, hogy jó filmet alkossanak, tele volt kihívásokkal. Rengeteggel. A készítők igyekeztek a könyv hangulatát a filmre varázsolni, és sajnos nem sikerült nekik. Kiderült, hogy Robert Pattinson elég feltörekvően küzdött, hogy Edward Cullen szerepe az övé legyen, de egyébként egyáltalán nem játszotta olyan fergetegesen. Nem áll szándékomban minősíthetetlen stílusban degradálni, hiszen valaha én is a nyálamat csorgattam érte. Tehetsége megpróbált kellőképpen kibontakozni, de nem sikerült maximálisan teljesítenie. Taylor Lautnernél ugyanígy van. Kristen Stewart viszont merőben más! A főszereplőgárdából ő az, aki nem egyenesen rosszul, de borzalmasan alakított. A tátott szájával, a kifejezéstelen vagy éppen szarul kifejező arcmimikával a világ legtehetségtelenebb színésznőjévé lehetne avatni. Biztos vagyok benne, hogy sokkal jobbat is találhattak volna Bella megformázójává. Mellékszereplők kiválasztásánál mondhatom azt, hogy néhányukat remekül kiválasztották. Például Billy Burke és a Volturis tagok! 
Mivel ebben a kalauzban csak az első részről van szó, megpróbálom csak azt nézni. Hogy pontosan melyik műfajba lehetne sorolni az Alkonyatot, azt nem tudom, merthogy az elején a romantikus szál emelkedik ki, és egy órán keresztül csak erről van szó, utána érkeznek a nomád vámpírok, akiknek köszönhetően egy kis akciót is belecsempészhettek. A kiszámíthatatlan forksi időjárás miatt rohadt bonyolult volt leforgatni a filmet, tehát egy csipetnyi elismerést azért mégis megérdemel. Csak egy csipetnyit. 
Amit nagyon szeretek a filmben, azok az autók! 

Top Alkonyat kocsi lista:
1.  Alice kanárisárga Porsche-ja eszméletlenül gyönyörű! 
 2. Carlisle fekete Mercedese fényűző.
3. Edward ezüst Volvója szikrázik.
4. Rosalie paradicsom vörös kabriója is szép.

A másik, amit imádok, az a baseball jelenet. Látványában gyönyörű, a zene pedig briliáns! A Muse azóta is a kedvenc együttesem, a Supermassive Black Hole pedig az egyik legfantasztikusabb daluk!

A helyszínek és a díszletek csodálatosak! A házak impozánsan vannak berendezve, visszakölcsönözték a szereplők stílusát.
Sokan megcáfolhatják Stephenie Meyer ötletét, miszerint ha a vámpírt napfény éri, bőre gyémántként ragyog, a szemük meg vörös, ha embervérrel táplálkoznak, ha állatival, akkor aranybarna, ha éhesek, fekete… Lehet, hogy páran különlegesnek titulálják ezt, és azt állítják, hogy az Alkonyat bája ebben rejlik, ezért én úgy gondolom, mindenki máshogy képzeli el a vérszívókat. Sosem fogok vámpíros sztorit írni, mert már annyi féle van, hogy nem nagyon lehet manapság előrukkolni valami olyannal, amivel még senki sem próbálkozott.
Tehát vannak negatívumok és pozitívumok is egyaránt. A negatívumokból jelentősen több van, de én figyelembe veszem az apró pozitívumokat is ennél a filmnél!

A film: A szerelmi háromszög vontatott, lassú és uncsi! A twilight világa hitelesen színesen című illusztrált kalauz fenomenális, ugyanis a legtöbb szereplő múltja izgalmas és drámai. Alice vámpírrá változása, Jasper polgárháborús sztorija, Rosalie bosszúja, a Volturi klán történelme… ezekből kéne filmet forgatni!

A kötetek borítói: Nekem kisebb betűs változatban vannak meg, és azok közül a második borító a legszebb, de az eredeti változatok borítói mind rendkívül esztétikusak, főleg a negyedik, amely a vezér és a paraszt sakkfiguráját ábrázolja.

A regény fogalmazása: Stephenie stílusa egyedi, és határozottan fejlődő tendenciát mutat.

Szereplők: Mindegyiknek megvan a saját gondolkodás és elképzelési módja, tehát különbözőek, és ez így jó!

Kedvenc karakter: Alice, Charlie, Jasper, Carlisle, Seth és kizárólag a regénybeli Edward! Régebben Jane is a kedvenceim közé tatozott, de azóta leplezetlenül meggyűlöltem.

Ami megragadott: A kocsik, a baseball jelenet, Muse: Supermassive Black Hole, Paramore: Decode, és az is, hogy valamit ennyire el tudtak rontani. :D

Utóirat, csak úgy erről a kulisszatitkos kötetről: Mark Cotta Vaznak biztosan temérdek munkája volt ezzel a könyvvel, úgyhogy ez lényegében kaphat tőlem plusz pontot. Öröm volt olvasni, hogyan készült el ez a film, hogyan vélekedtek a dolgokról azok, akik a forgatáson mind jelen voltak, hogyan oldották meg a komplikáltabb ügyeket… Tényleg örülök, hogy Mark Cotta Vaz összegyűjtötte ezeket az információkat és megírta ezt a könyvet.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése