2013. szeptember 26., csütörtök

J. K. Rowling - Bogar Bárd meséi

J. K. Rowling - Bogar Bárd meséi
Oldalszám: 128
Kiadás éve: 2008
Kiadó: Animus
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Ki ne ismerné Bogar bárd meséit? Hiszen e könyv minden valamirevaló varázslócsaládban ott van a gyerekek könyvespolcán, ugyanúgy, ahogy a mugliknál (vagyis a varázstalan népeknél) a Grimm mesék. Bogar bárd itt olvasható öt meséjének mind megvan a maga mágusa, varázslója, s mindegyik más-más módon szórakoztat, nevettet vagy emlékezik meg halálos veszedelmekről. Albus Dumbledore-nak – A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola legendás igazgatójának – a mesékhez fűzött kommentárjai még élvezetesebbé teszik az olvasást, varázslók és muglik számára egyaránt. Egy különleges és varázslatos kötet a szerző, J.K. Rowling rajzaival.

Ez a kis könyv minden Harry Potter fannak kötelező olvasmány! A Légy jó mindhalálig után ez a könyvecske kellemes kikapcsolódás és felüdülés volt. Nem hittem volna, hogy létezik egy kiegészítő kötet, mígnem megpillantottam a könyvesboltban. Csak az a felháborító, hogy rövidsége és picinysége ellenére drágább volt, mint egy ilyen könyvnek kellene, ezért nem tudtam megvenni. Később tervben volt, aztán a könyvtárban az ajánlottak polcain bukkantam rá és tüstént a kezembe kaptam. 
Öt darab tanulságos, varázslatos mese a mágiavilág számára, megtoldva Dumbledore kommentárjaival és magyarázatokkal a lap alján.
Óriási HP rajongó vagyok, imádom a könyveket és a filmeket is, még ha a filmekben van hiba (nem is egy!), de látványban viszont nagyon jó, és a mellékszereplők színészei zseniálisak! Na, de nem húzom tovább, rátérek a könyvre!
Amit az írónő itt is kibontakoztatott, az az antirasszizmus. A természetfeletti világnak tökéletes alapanyaga lehet ez a téma. Aranyvérűek, félvérek, kviblik, mugliivadékok, muglik... E mesékben előfordulnak rasszista varázslók, akiket megleckéztet valamilyen fondorlatos, mágiával átjárt tárgy. Így nyerhet értelmet egy színigaz mondás: Aki sárral dobálózik, az maga is sáros lesz!
Ami még elengedhetetlen kellék, az a Halál, és örülök, hogy J. K. Rowling beleszőtte a Három testvért is, a Halál ereklyéinek története izgalmas, és arról szól, hogy nem verhetjük át a Halált, hiába is próbálkozunk, eljön értünk. A kérdés az, mikor talál meg. Talán ez a mese a legkomolyabb, mert az élet elmúlásáról szól, és néhányan lehet, lelombozódnak, miközben olvassák. De nem kell félni, mind tudjuk, hogy egyszer meghalunk, és mégis képesek vagyunk boldogok lenni. Az ember az egyetlen, aki tisztában van ezzel a ténnyel, mégis boldog. Az állatok már mások, szerintem ők is érzik ezt, mert ha például közeleg a vadász, elmenekülnek előle. Vajon miért gondolja mindenki, hogy a Halál a leggonoszabb, legkegyetlenebb dolog a világon? Van annál rosszabb is! A legifjabb testvér régi barátként üdvözölte aggastyán korában a Halált. Könnyebb is, ha már találkoztál vele, akár egy korábbi betegség vagy a szeretted elvesztése miatt.
A Nyiszi nyuszis sztori aranyos, az esztelen király karaktere érdekes, és szót kapnak az animágusok is. A Három testvér után a kedvencem A mágus szőrös szíve, de mindegyik tetszett, Dumbledore véleményei pedig élvezetesebbé tették, mintha csak én is közéjük tartoznék. Van az a mondás is, hogy a diákok azért nem szeretnek suliba menni, mert nem a Roxfort. :D Osztom! Biztos, hogy boszorkány vagyok, de a levelem akkoriban elkallódhatott valamerre és más kapta meg, akit ugyanúgy hívnak, mint engem. :D

Történet: Elgondolkodtató, tanulságos, élvezetes!

Fogalmazás: Éppen olyan, mint amilyennek egy mesében szokás.

Borító: Csodaszép lett, az égkék háttér és az ágak-bogak, levelek varázslatossá teszik a hangulatát.

Szereplők: Hasonlítanak a mi mugli meséink szereplőihez, hasonló akadályokba ütköznek, csak ők mindig hókuszpókusszal másznak ki a pácból.

Kedvenc karakter: A szőrös szívű mágus, a Halál

Ami megragadott: Két kedvenc mese: A mágus szőrös szíve, valamint A három testvér meséje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése