2014. május 3., szombat

Rebecca Donovan - Elakadó lélegzet

Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Oldalszám: 494
Kiadás éve: 2013 
Kiadó: Maxim
Fordította: Sóvágó Katalin/Vass Alexandra

Weslynben, a connecticuti gazdag városban, ahol a lakosság többségének az a legfőbb gondja, hogy milyen benyomást kelt, és kivel előnyös mutatkozni, Emma Thomas a legszívesebben átváltozna levegővé, de addig is rögeszmésen ragaszkodik a tökéletesség látszatához: úgy öltözik, hogy senki se lássa rajta a zúzódásokat, nehogy kiderüljön, mennyire távol esik a tökéletességtől az élete. Egy napon váratlanul beköszönt a szerelem, amelynek hatására Emma kénytelen tudomásul venni a saját értékét, bár ez azzal fenyegeti, hogy kiderül a titok, amelyet olyan kétségbeesetten takargat… Egy lány története az életet megváltoztató szerelemről, a leírhatatlan kegyetlenségről, és a törékeny reményről.

Nem csapom be se magamat, se azokat, akik esetleg az értékelésemet olvassák. Kifejezetten tetszett. Az egész regénynek a felépítése kiált azért, hogy végigolvassák. A borítója színvilágával felhívta magára a figyelmet, tudniillik, imádom a szürkébe torkolló kék (vagy fordítva) színkombinációt. Kényes témát feszeget, amely ritkán kerül terítékre akár eszmecserék, akár regényírás során, maximum a híradóban hallunk róla egy rövid, tárgyilagos, szinte már érzéketlen ismertetőt. Az Elakadó lélegzet viszont bővebben feltárta ezt a témát: a gyermekbántalmazás. Aki pedig elolvassa, biztosan elgondolkodik rajta. És ez nagyon jó, mert így legalább megértjük, hogy ha ilyet észlelünk, azonnal siessünk az illető segítségére. 
Picit lassan indult be. Talán befolyásoltak a negatív vélemények, amik igaznak bizonyultak, mégis bíztam ebben a könyvben. Meg szerettem volna érteni az üzenetét, mert tudtam, hogy lesz üzenete. És sikerült! 
Emmával az egyetlen gond, hogy sokat hezitál, és időnként nem képes dönteni vagy helyesen dönteni. Pedig szimpatikus lány, tetszett a kitartása, a belső harca, hogy nem hagyja elveszni magát. Önzetlen, de szörnyen mazochista is egyben. Én a helyében akkor sem viseltem volna el, hogy megaláznak, tönkretesznek. 
Evan jót tett a csajnak. Igazából az ő jelenléte miatt tartottam Emmát szimpinek. Például amikor
Drew (-.-") megkörnyékezte őket, Emma is borzalmasan irritált. 
Én örülök Evannek, ő és Emma tökéletesen összepasszolnak. A kapcsolatuk gyönyörűen halad előre, és remélem, továbbra is szép jelenetekben lesz részünk nekünk, olvasóknak.
Sara volt a kedvencem. Az egyik legmegértőbb és gondoskodóbb barátnő eddigi regényeim során. Megmosolyogtattak a ruhatanácsai, amikor pedig annyira aggódott, törődött Emmával, csak dicsérni bírtam őt. Persze hullámvölgyeik is akadtak, na de anélkül nem is lett volna életszerű.
Drew felingerelt, ahogy Emma is, ha éppen az ő karjaiban vigasztalódott (finoman fogalmazva). Nem értem, minek kellett oda, Emma is tök feleslegesen szórakozott vele. Picit logikai bukfenc szerű lépés volt, mivel amint Evan visszatért, Emma rohant hozzá. Akkor addig minek használta ki Drewt? Ez kicsikét lehúzta nálam a történetet. 
Emma anyjának a viselkedése dühítő és zavaros. Ha annyira büszke a lányára, foglalkozzon már vele! Oké, Emma nem igényelte tőle, de akkor is! Egy anya, ha büszke a lányára, és szereti, sűrűbben keresse meg, miután rendeződtek a dolgai! 
Carol és George mindketten utálatosak és undorítóak. Emlékeztettek engem egy házaspárra, akik régen, úgy két éve majdnem ugyanígy bántak a nevelt lányukkal egy sorozatban. A különbség annyi, hogy ebben a sorozatban később letisztázták, itt viszont… Szerintem súlyos probléma lehetett a gondolkozásmódjukkal Carolnak és George-nak. 
A vége a szó szoros értelmében TE JÓ ÉG! Igyekszek hamar megszerezni a folytatást, nagy reményeket fűzök hozzá. Talán még jobban fog tetszeni. :) 
Négy pontot érdemel a könyv, mert hatott rám a mondanivalójával, Emma érzelmi világával és a karaltereivel. Sajnos aprócska hibája miatt csak négyet kap, de ez olyan erős négyes, ahogy a némettanárom szokta emlegetni németből az átlagomat. :) Fejlődhet még!

Történet: Szórakoztató, elgondolkodtató!

Fogalmazás: Az írónő stílusa kölcsönözte különböző helyzetekhez illő, tökéletes hangulatot.

Borító: Hibátlan! Semmi kifogásolnivalóm nincs vele.

Kedvenc karakter: Sara, Evan és félig meddig talán Emma is. (:

Ami megragadott: A mondanivalója. Letaglózott, hogy így elém tárták a családon belüli erőszakot, és felzaklatott, hogy milyen kemény, borzalmas otthonban élt Emma. Időnként összeszorult a szívem, féltettem és aggódtam érte. Könnyű volt azonosulni vele, de legfőképp Sarával, aki mindvégig ki akarta iktatni Carolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése