2014. július 24., csütörtök

Cassandra Clare: Pokoli szerkezetek - Az angyal

Cassandra Clare: Pokoli szerkezetek - Az angyal
Oldalszám: 468
Kiadás éve: 2012
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordította: Kamper Gergely

A mágia veszélyes
– de a szerelem még veszélyesebb!
Amikor a tizenhat éves Tessa Gray megérkezik a viktoriánus Angliába, valami rettenetes vár rá a londoni Alvilágban, ahol vámpírok, boszorkánymesterek és más természetfeletti lények járják az utcákat a gázlámpák alatt. Tessának nincsenek barátai, és egyetlen pillanatra sem érezheti magát biztonságban, ezért menedéket kér az Árnyvadászoktól, akiknek egyetlen célja, hogy megszabadítsák a világot a démonoktól.
Ahogy egyre mélyebben merül el a világukba, a lány azt veszi észre, hogy egyszerre varázsolja el két legjobb barát, és nem sokára rá kell döbbennie, hogy a szerelem a legveszélyesebb varázslat mind közül.

Mivel nem áll szorosabb összeköttetésben A végzet ereklyéivel, nem is kerestem hasonlóságokat. Az angyal a 19. század Londonjában játszódik, ahová Tessa Gray átlagos lányként érkezik. A Sötét Nővérekkel való találkozás azonban minden hétköznapit eltöröl Tessa életéből. A Nővérek bezárva tartják, és arra kényszerítik, változzon át. Tessa kénytelen eleget tenni a követelésüknek, habár nem érti, hogyan képes más emberek testébe bújni. Elég, ha nála van az adott személynek egy holmija, felveszi a személy alakját, sőt bizonyos fokig az érzelmei, gondolatai is átformálódnak az adott személy gondolataira és érzelmeire.
A Sötét Nővérek a Magiszter számára rabolták el Tessát, és az is kiderül a történet elején, hogy miért. Ahogy az lenni szokott a miérteknek is van egy rejtettebb miértje, és annak kibontakozására ugrunk fejest az izgalmas, pörgős cselekménybe. 
Tessa csak azért engedelmeskedik a Sötét Nővéreknek, mert a bátyja, Nate eltűnt, és egyedül nem tudna a nyomára bukkanni. Nem is olyan sokára megjelenik Will Herondale, egy jóképű árnyvadász, aki megmenti Tessát és az Intézetbe szállítja. Ott a lányt beavatják az árnyvadászok és az alvilágiak életébe, az pedig csak hab a tortán, hogy két elbűvölő fiú, Will és Jem is foglalkoztatja Tessát. Hirtelen minden a nyakába szakad: a bátyja előkerítése, a képessége megismerése, a beilleszkedés a fegyverek és a mágikus eszközök, lények közé, valamint Will és Jem szintén nem elhanyagolhatóak!

A történetet a megszokott E/3-ban vázolja a mi szeretett írónőnk. A cselekmény sosem unalmas, már az elején felcsigázza az olvasó érdeklődését, aztán egy kis időre lenyugszanak a kedélyek, hogy lehetőséget kapjunk bővebben betekinteni a karakterek és az Intézet életébe, hogy valamennyire kiismerjük az új arcokat, de még véletlenül se sejtsük, mire számítsunk tőlük. Cassie titokba öltözteti a szereplőit, mindegyikükben van valami, ami nem egészen világos, és homályba burkolózik. 

Tessát ismerjük meg a legjobban, hiszen ő az, akinek az élete felfordul. A múltja elsőre tisztának tűnik, a jelenje egyelőre zavaros, a jövője pedig abszolút kifürkészhetetlen. Szimpatikus lány, nem kell aggódni amiatt se, hogy nem fejlődik még inkább a karaktere a későbbiekben. Cassie főhősnői a kezdetek kezdetén tudatlanok, aztán szépen lassan kivirágzik egy friss oldaluk, képességük, és ez Tessával is biztosan így lesz.
Will-nél hébe-hóba úgy éreztem, Jace fekete hajú változata, de szerencsére hamar kivertem a fejemből minden TMI-es cuccot, és csak a Pokoli szerkezetekre fókuszáltam. Will külsőre gyönyörű, arrogáns, kíméletlen, belsőre már zárkózottabb, érzékenyebb.
Jem nagyon különleges karakter! Mindvégig kedvesen, türelmesen, segítőkészen viszonyul Tessához, Will és közte pedig van egy még különlegesebb kötelék, amit attól félek szerelmi háromszög fog meglazítani, ám az is fix, hogy folyamatosan újra erősödik majd. 
A két fiúból csak néhány tulajdonság szembetűnő, egyébként ködbe bújnak, hogy ne fedjék fel maximálisan az összes tulajdonságukat. A hercegben és A hercegnőben fény derül ezekre.
A többi karakter is érdekes, az Intézet lakói belopták magukat a szívembe. Jessamine, Charlotte, Henry és Sophie oszlopos tagjai lettek a történetnek, voltak humoros, elgondolkodtató, szívszorító jeleneteik Tessá-ékkal. 

Camille és Magnus is előjönnek, hozzák a megunhatatlan, imádnivaló formájukat. Magnusnál örvendeztem egy egészségeset, nincs mese, odavagyok érte!
A Magisztert ki ne felejtsem! Nem akarok ömlengeni, mert véletlenül elspoilerezhetek valamit, de... nem is hinnénk, hogy a félreértések sem maradnak el, csak háttérbe húzódnak!

Nem akarom összehasonlítani A Végzet Ereklyéivel, a két sorozat ég és föld annak kivételével, hogy árnyvadászokról és alvilágiakról szól, sokféle mágikus eszköz, fegyver, mesterien szőtt fordulatok, események és a gyönyörűséges fogalmazás jellemzi. Örülök, hogy részese lehetek Cassie és Kamper Gergely munkáinak azzal, hogy minden művüket szívesen olvasom és remekül szórakozom rajtuk!

Történet: Lebilincselő!

Fogalmazás: Cassie stílusának és az igényes fordítói munkának ezúttal is köszönet!

Borító: Nagyon szép!

Kedvenc karakter: Jem, Will, Tessa, Magnus

Ami megragadott: Az egész történet!

Egy kis plusz:
A kritikámba passzíroztam volna be, de sajnos kuszára sikeredett volna tőle a szöveg, ezért iderakom. Egy kép Will-ről és Jemről, ha már a weheartit a rendelkezésemre állt. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése