2014. július 2., szerda

Kiera Cass: The Elite - Az Elit

Kiera Cass: The Elite - Az Elit
Oldalszám: 356
Kiadás éve: 2013
Kiadó: Gabo
Fordította: Gázsity Mila

A PALOTÁBA 35 LÁNY ÉRKEZETT. CSAK HATAN MARADTAK. A Párválasztót 35 lány kezdte meg. Mostanra azonban már csak az Elitnek nevezett csoport maradt versenyben Maxon herceg szerelméért, s a harc ádázabb, mint valaha. Minél közelebb kerül America a koronához, annál jobban meg kell szenvednie azért, hogy végre megtudja, kihez húz valójában a szíve. Minden Maxonnal töltött pillanat olyan, akár egy tündérmese, csupa lélegzetelállító, csillogó romantikus kaland. De ha a palotában meglátja őrt állni első szerelmét, Aspent, újra hatalmába keríti a vágyakozás az élet után, amit még közösen terveztek el. Americának rettentően szüksége lenne egy kis időre. Míg azonban ő a kétféle jövő lehetősége között vergődik, az Elit tagjai pontosan tudják, hogy mit is akarnak – s egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Americának lehetősége nyílik választani… 

Amíg az első részben a beilleszkedéssel, az új ismerősökkel és az új környezettel találkoztunk, itt már jóval komolyabbra fonódik a cselekmény. Senkinek sem könnyű. Maxon türelmesen várja, hogy America érzései helyrerázódjanak, ám eközben a többi lányhoz is közelebb kerül. America nem tudná elhagyni Maxont; ami aggasztja, hogy képes lesz-e egész hátrelévő életében hercegnéhez méltóan tengetni a napjait. Aspen jelenléte is erősen megcsavarja a dolgokat, a fiú kitartóan harcol Americáért, és a lány sem felejtette el teljesen az első szerelmét. A versenyben maradó lányok egyre elszántabbak most, hogy az Elit tagjaiként vannak a kastélyban. Ők nem igazán állnak döntés előtt, America viszont igen, és a szüntelen őrlődést félbeszakítják újdonsült feladataik, teendőik. Az írónő érzékelteti, hogy nemcsak Maxont kell megnyerni, hanem Illéa népét is.
America történelmi ismereteket szerez, rájön, hogy mennyire igazságtalan a kasztrendszer és a körülmények, aztán az egyik feladatát hirtelen ötlettől vezérelve erre alapozza. Természetesen felháborodás kíséri a javaslatát, vannak, akik elítélik, de vannak, akik büszkék rá.

Rengeteg vívódással, döntésképtelenséggel és idegeskedéssel, no meg ugye az elengedhetetlen szerelmi háromszöggel ízesítették meg a 2. részt. A karakterek ingáztak, egyszer tudták, mit akarnak, később elbizonytalanodtak. A szerelmi háromszög témát tényleg nem lehetett elkerülni, ami nekem néha az idegeimre ment. Furcsának találtam, hogy senki nem is sejti, milyen viszonyt ápol America és Aspen. Maxon előtt rejtve maradt a dolog, pedig ebből nem kevés konfliktus származna. 

America és Maxon kissé eltávolodtak egymástól, ugyanis a verseny egyre szorosabbá vált. Valakit muszáj elküldeni a palotából, de Maxon nem hallgathat mindig a szívére, ha mások megnehezítik a döntéseit. Hogy kiről mi a véleménye a közönségnek, beárnyékolja a lehetőségeket, ráadásul America tipródása sem segít. 
Aspent sikerült megkedvelnem, azonban elég nagy szerencsének titulálom, hogy nem buktak le... Erre vonatkozóan fény derül Marlee sztorijára is, ami minden karaktert és minden olvasót felkészületlenül ér és alaposan megdöbbent.

Érdekes, hogy némi politikával spékelték meg a 2. részt. Ha a lányok a hercegné pozícióra pályáznak, bele kell gondolniuk, mivel támogathatják a népüket, hogyan tehetik jobbá a helyzetüket. Ami nagyon erősen lebeg a sorok között, az a felelősség. Bár a korona csak egy csinos, csillogó tárgynak és a királynéi megjelenés alapeszközének tűnik, a viselése felelősséggel jár.

Ki ne hagyjam a lázadókat! Nem tipikus anarchisták, akik forralnak valamit, de egyelőre homályos, hogy mit. 

Nagyon izgalmasan szemlélteti az írónő a különböző helyzeteket, jól csinálja a feszült, a romantikus és a bizonytalan hangulatvilágok megteremtését. Néha a falba vertem volna a fejemet a szereplők folyamatos ingázása miatt, viszont annyira lekötötte a figyelmemet és hatást gyakorolt az érzelmeimre, hogy el se merem képzelni, mi vár rám a harmadik részben.

Történet: Minél stresszesebbre vékonyodnak a szálak, annál inkább bonyolódik.

Fogalmazás: Gördülékeny, a cselekményhez szuperül passzol.

Borító: Gyönyörű! *.*

Kedvenc karakter: America, Maxon

Ami megragadott: Az izgalmak és vívódások.

2 megjegyzés:

  1. Szia! :)
    Katt a linkre. ^^
    http://notsomuchafairytale.blogspot.hu/2014/07/off-5.html

    VálaszTörlés