2014. augusztus 15., péntek

Cassandra Clare: Pokoli szerkezetek - A herceg

Cassandra Clare: Pokoli szerkezetek - A herceg
Oldalszám: 490
Kiadás éve: 2012
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordította: Kamper Gergely

A Viktória-korabeli London mágiával átszőtt alvilágában Tessa Gray végre biztonságban érezheti magát az árnyvadászok körében. Ez a biztonság azonban mulandónak bizonyul: a Klávé szakadár tagjai terveket szőnek Charlotte leváltására az Intézet éléről. Ha Charlotte elveszti a pozícióját, Tessa az utcára kerül, és könnyű zsákmánya lesz a titokzatos Magiszternek, aki saját sötét céljai érdekében akarja felhasználni Tessa képességeit.

Nehezen kaparom össze a gondolataimat, számomra egy kőkemény, kíméletlenül ütős folytatás volt A herceg. Mindenki készüljön fel arra, hogy az egyik legdurvábban alakuló szerelmi háromszögnek lehetünk részesei. Will és Jem, akik mindketten szerelmesek Tessába, abszolút nem riválisai egymásnak. Az első résznél arra számítottam, hogy a kapcsolatuk rosszra fordul, és ennek ellenére még inkább megerősödött a köztük lángoló barátság.

Cassie itt is mesterien kombinálta a szerelmi háromszöget a cselekmény azon részével, amelyben szereplőink nem várt fordulatokkal küszködnek. Az Intézet lakói szeretnék kiképezni Tessát, Sophie-t és Jessamine-t, a lányok tanárai pedig a Lightwood család testvérpárosa, Gideon és Gabriel lesznek. Tessa és Sophie rendszeresen eljárnak az edzésekre, Jessamine azonban mindig valami ürügyet keres, hogy ne kelljen mennie.
Ami fontos, de jelenleg lehetetlen: megtalálni vagy bármi információt szerezni a Magiszterről, különben a Klávé elveszi Charlotte-tól az Intézet vezetésének jogát. Szinte az összes karakternek dúl a lelkében egy fajta belső vívódás, önmagukkal, a kötelességeikkel, a mások iránti érzelmeikkel. Szívszorító erről olvasni, ahogy az írónő feltárja nekünk azt is, amire az első részben nem került sor, főleg Willre vonatkozóan.
A cselekmény két központra tagolódik, az egyik az események tengere. Kisebb-nagyobb hullámokat lovagolnak meg a mi hőseink, harcolnak, a sodródás magával rántja őket, az örvény végett pedig a csúcshoz igyekeznek a mélyből.
A másik a karaktereknek az érzelmi világa, amit imádtam!

Tessa sokkal szimpatikusabb Clary-nél, de időnként az őrületbe hajszolt engem a folytonos értetlenkedésével. Szörnyen egyértelmű, hogy mit érez iránta Will és Jem, sajna a saját bizonytalansága miatt a fiúk indítékait nem képes felfogni, pedig inkább önmagát kéne megismernie!
Jemmel szorosabbra, intenzívebbre szövődik a kapcsolatuk, gyönyörűen megírt jeleneteket olvashattam, és elképesztően megszerettem őket együtt. Jem egy nagyon őszinte srác, a szíve patyolatfehér, csupa jóság, kedvesség, empátia, de van egy árnyoldala is, az a rettenetes betegség, ami rendszeres gyógyszerszedésre kényszeríti.
Will elszántan kutat, hogy segítsen a parabatai-án, és eközben kiderül, ki az előző részben említett Cecily, Will miért viselkedik ennyire nemtörődöm módon. Megfordul Magnusnál, nem átlagos párbeszédek és jelenetek kísérik a történéseket, itt nemcsak a komolyabb dolgokra, de a humorra gondolok. Volt egy jelenet a bódult Willről, a csókkirály Magnusról és a felháborodott Camille-ről, amin csakis röhögni tudtam vagy félóráig. :D

A mellékszereplőkre is hangsúlyt fektet a regény, itt is vannak Ligthwood tesók, akiket persze nagyon kedveltem, Sophie, Henry és Charlotte nélkülözhetetlenek, imádnivalóak, szívesen csemegézgettem az ő szálukból, valamint Jessamine és Nate. Ők együtt és külön-külön óriási meglepetéseket tartogatnak, el se képzelnénk!

A befejezés egyszerre döbbenetes, reményteli és szívszaggató. Újabb kedvenc sorozatra leltem, köszönöm az élményt!

Történet: Lenyűgöző!

Fogalmazás: Úgyszintén!

Borító: Jem *.* I love him!

Kedvenc karakter: Will, Magnus, Jem, Tessa

Ami megragadott: Három jelenet! 1. Camille-Magnus-Will incidens. :D 2. Jem-Tessa very hot night. <3 3. Will-Tessa erkély. <3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése