2014. október 22., szerda

Marie-Aude Murail - Oh, boy

Marie-Aude Murail: Oh, boy
Oldalszám: 192
Kiadás éve: 2014
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordította: Burján Monika

Hihetetlenül finom humorba csomagolt, napsugaras derűvel átszőtt, megrendítő történet. Mert az élet már csak ilyen.
Három testvér néhány órája magukra maradt a világban, de megesküdtek, hogy soha senki nem választhatja el őket egymástól.
A legidősebb Siméon, tizennégy éves. Cingár, barna szemű. Különleges ismertetőjele: intellektuálisan koraérett, már az érettségire készül.
A középső Morgane, nyolcéves. Barna szemű, elálló fülű, osztályelső. Különleges ismertetőjele: a felnőttek minduntalan elfeledkeznek a létezéséről.
A legkisebb Venise, ötéves. Kék szemű, szőke, elragadóan bájos. Olyan kislány, amilyet mindenki szeretne magának. Különleges ismertetőjele: forró szerelmi történeteket játszik el a Barbie babáival.
A Morlevent gyerekek nem hajlandók a sorsukat az első jöttment szociális asszisztensre bízni. Az a cél hajtja őket, hogy kikerüljenek a gyermekotthonból, ahová elhelyezték őket, és családra leljenek. Két személy lehetne a gyámjuk. Csakhogy eleinte egyiknek sem fűlik hozzá a foga. Aztán meg egyszerre mindkettőnek. De az egyik nem túl rokonszenves, a másik meg felelőtlen, ráadásul… Ja igen! És ez a két személy ki nem állhatja egymást. 

Amilyen tömör könyvről van szó, legalább annyira ütősről. Nemrég jelent meg, nem kapott még 28-nál több értékelést molyon, de ebből 16 felhasználó már kedvencnek jelölte és 141-en kívánságlistára is tették. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, mert könnyű időt szakítani rá, és ha az ember a kezébe veszi, beszippantja. A maga módján kissé abszurd, de éppen emiatt is olyan életszagú. Aztán később elszórakoztat, ellentétes érzelmeket vált ki belőled, de valamennyire segít megérteni a világot.

Senki nem gondolná, hogy az eleinte egyszerűnek hitt borító valójában elmeséli a történetet. Egy szívecske, amely a szivárvány színeiben pompázik, ha megtapogatjuk, valahol középen érezzük is a kidomborodást, ami egy kisebb szívet jelent a nagyobban. Habár szerintem az olvasók eldönthetik, mit látnak a szívecskében (én egy árnyvadász jelet látok, amit Clary a Csontváros elején rajzol :D), van valami, ami egyértelmű! Mégpedig az, hogy a szivárvány, a szívecske színe, de maga a szivárvány akkor jön létre, ha a nap és az eső fegyverszünetet kötnek, amikor a jó és a rossz harcol, és egyszer csak keresztezik egymást. Ez a folyamat kitűnően szemlélteti az életet, az Oh, boy! pedig pontosan az emberek életéről szól.

A karakterek mind egytől egyig fantasztikusak! A regény központi szereplőit, a gyerekeket azonnal a szívébe zárja az olvasó, Siméon imádnivaló, akivel még a vitatkozás is kellemes. Morgane-t legszívesebben átölelnéd (vagy Bart, a féltestvérük helyében jól megráznád :D), hogy megvigasztalhasd és megvédd az élet árnyaitól. Venise visszaröpít a kislányok naiv, tudatlan tündérvilágába, ahol szerelmes ábrándok fonódnak össze az őszinte és mély szeretettel.
A felnőttek reakciója és viselkedése hiteles, elfogadható, tekintettel arra, hogy hirtelen kamaszok, illetve csöppségek életébe bonyolódtak bele. Mindegyiküknek van olyan tulajdonsága, ami irritálóan szúrja a szemünket, de megbocsátunk nekik, hiszen sejtjük, hogy a boldogság felé igyekeznek. Később azonban ők is rájönnek, hogy a boldogság nem csupán nekik jár, és ahhoz, hogy kiegyenlítődjön a számla, néha le is kell mondani a dédelgetett vágyakról.

A történet rövid, mégis rejteget mindent, ami az életünk érzelmeihez kapcsolódik, ami bárkivel megeshet. A mellékszálak tökéletesen keverednek a cselekmény fő részeivel, néhol beborítja a karakterek napjait a sötétség, de végre valahára odafurakszik a fény is.
Azért is érdemes elolvasni, mert az embereknek szükségük van ilyen könyvekre, ahol magyarázatot kaphatunk arra, amit nem is kerestünk, viszont ott lebeg körülöttünk. Ahol ott a rózsaszín köd, ami hiába szép és jó, akadályoz, hogy szembenézzünk azzal, ami elkerülhetetlen. 

Történet: Imádtam! A megrendítő mindenséget tartalmazza.

Fogalmazás: Gördülékeny, humoros.

Borító: Perfect!

Kedvenc karakter: Mindenki.

Ami megragadott: Az elejétől a végéig az egész könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése