2014. november 1., szombat

Vivien Holloway - Mesterkulcs

Vivien Holloway: Winie Langton történetek 1. - Mesterkulcs
Oldalszám: 80
Kiadás éve: 2014
Kiadó: Főnix Könyvműhely

„Gyerekkoromban számtalanszor halottam a mesterkulcsról, amely valójában nem igazi kulcs. Egy szerkezet, amely előtt nem léteznek bezárt ajtók, és sem az acéllal bélelt páncéltermek, sem az őrséggel védett birtokok falai nem jelentenek akadályt. A mesterkulcs mindent nyit, és mindenhová bevisz, akár a tömör falon is keresztüljuttat, ha kell. Minden magamfajta álmodott már róla, hogy a kezében tarthatja az eszközt, amely elől lehetetlen elrejteni bármilyen kincset.”
Winie Langton a 2900-as évek New Yorkjában él, száz évvel az ötödik nagy világégés után. Egy nagy és befolyásos tolvajcsalád leszármazottja, akit már egészen kiskorától apja tanított a mesterség fortélyaira. Ebből kifolyólag Winie már kamaszként jobban verekedett, mint a fiúk többsége és mindent tudott a fegyverekről.
Amikor a legendás mesterkulcs felbukkan a városban, a Langton család azonnal a nyomába ered, s természetesen Winie-re is fontos feladat hárul a titokzatos műtárgy megszerzésére kiötlött akcióban…

A Winie Langton történetek első része!

A könyvből egy szerencsés véletlennek köszönhetően lett saját példányom, ezúton is elképesztően hálás vagyok érte! <3
Szinte semmit sem hallottam a történetről, az is csak egy kicsit keltette fel az érdeklődésemet, hogy magyar írónő műve. A kötet kivitelezése csodás, remekül szemléltet és érzékeltet minden komorságot, amelyek mozgalmasságok és izgalmak mellett kapnak helyet. A fülszöveg érdekesen készíti elő nekünk a cselekményt és annak hátterét, ugyan mitől lehetne rossz a könyv?

Központi eszköze a történetnek a Mesterkulcs, amely előtt nincs lezárás, akadály, minden utat megnyit, feltár. Nyilván efféle mágikus tárgyakat várunk mi is a jövőre való tekintettel. Ki tudja, miben lesz része a következő generációnak, miután mi eltávoztunk? Nagyszüleink se gondolták volna fiatalkorukban, hogy ennyit fejlődik majd a technika, ahogy az lenni szokott, mi se hinnénk.
Ezek az állítások adják meg a lökést, hogy a történet a jövőben játszódjon, amikor már semmi nem olyan, mint volt. Egy család kisebbik lánya mesél nekünk, Edwina Langton, becenevén Winie. Családjával nem hétköznapi mesterséget, a tolvajlást űzik szintén nem hétköznapi, hanem vérprofi módon. Amíg a nők ravaszdi csábítás útján csennek el egy-két értékes dolgot a kiszemeltektől, a férfiak harcolni, verekedni tanulnak a nehezebb esetekre.
Ahogy a fülszöveg is írja, a hírek szerint a mesterkulcs New Yorkba kerül, és a Langton család nem habozik megszerezni. Winie a nővérével indul a küldetésre. Mindketten máshogy vélekednek a teljesítésről, Audrey elegáns, finomkodó úrihölgyet játszik, neki könnyebb, Winie azonban kénytelen visszafojtani nyers stílusát, küzdelmekre való hajlamát, fiús viselkedését.

Ez valami fantasztikusan jól megírt történet! Imádtam az írónő stílusát, ahogy a fejezeteket egyre szórakoztatóbb mederbe tereli, ráadásul a karakterek sem rontottak semmit az összhatáson. Nagyon kedveltem Winie-t, mindig is szimpatizálok az ilyen csípős humorú, okos, bátor főhősnőkkel, és csak dicsérni tudom az írónőt, hogy szerethetővé formálta. :)
A küldetés pattogása mellett egy csipetnyi romantikát is belebújtattak a cselekménybe, és bár nem ezen kell hogy legyen a hangsúly, még szuperebbé tette az egészet!
Túl gyorsan elfogytak a lapok, nekem kevés ez a 80 oldal! Az első rész pörgött a rejtett adrenalintól, remélem, a második hosszabb lesz, és még nagyobb izgalmakkal köszönt!

Történet: Rövidke novella hibátlan kidolgozottsággal.

Fogalmazás: Az írónő szóhasználata megkapó, üde, humoros.

Borító: Csodálatos! *.*

Kedvenc karakter: Winie, William

Ami megragadott: Minden!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése